نیازهای بدن روزه دار:
نیازهای بدن روزه دار:
1 – روزه دار باید روزانه (24 ساعته) از پنج گروه اصلی
غذایی یعنی گروه نان و غلات، سبزی ها، میوه ها، شیر و لبنیات، گروه گوشت مصرف کند
تا مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را تامین کند این مواد شامل هیدرات کربن، چربی،
پروتئین و املاح است.
2 – روزه بی سحری توصیه نمی شود. کسانی که بدون
سحری روزه می گیرند، در اثر سوخت ناقص چربی ها، نوعی ترکیبات شیمیایی در بدن آنان
ایجاد می شود که سبب بوی بد دهان، دردهای غضلانی و سردرد .... می شود. سحری باید
یک وعده غذای کامل برای هر فرد به خصوص در نوجوانان در حال رشد باشد.
3 – زنان شیرده روزه دار باید هنگام سحر و افطار
مواد غذایی با کمیت و کیفیت مطلوبی مصرف کنند تا نیاز بدن آنان به غذا تامین و
لطمه ای به کودک وارد نشود.
4 – افرادی که به بیماری گوارشی مزمن مبتلا هستند
با مشورت پزشک می توانند روزه بگیرند. افرادی که از داروهای
خاصی استفاده می کنند برای روزه گرفتن با راهنمایی پزشک مربوطه داروهای خود را
تنظیم کنند. سنگ کلیه بیماری نیست مانع روزه داری نمی شود ولی روزه دار زمان افطار
تا سحر باید 6-7 لیوان آب میل کند.
5 – به مقدار کافی بین افطار تا وقت خواب آب
بنوشید تا از کم آبی جلوگیری شود از مصرف زیاد مواد غذایی شیرین بپرهیزید به جای
زولبیا و بامیه، خرما و کشمش میل کنید از مصرف غذاهای تند و سریع ، نوشیدنی های
کافئین دار مانند کوکا، قهوه و چای پر رنگ اجتناب کنید چون کافئین ادرار آور است
مایعات بدن دفع می شود. از نوشیدن نوشابه های گازدار در ابتدای افطار بپرهیزید این
نوشابه ها هم موجب کمبود کلسیم در بدن و هم باعث تورم معده و ایجاد سیری کاذب می
شود.
6 – غذاهای پرحجم ، چرب و چای زیاد برای سحری
استفاده نشود. از کربوهیدرات های پیچیده مانند نان، برنج و سیب زمینی در وعده سحر استفاده
کنید. با منابع قندی و انرژی زا مانند خرما، آب میوه انگور و شله زرد افطار کنید
از مصرف دسرها و شیرینی های زیاد در افطار و سحر پرهیز کنید.
7 – غذای افطاری و سحری را زمانی طبخ و آماده کنید
که هنگام صرف آن گرم و تازه باشد . از خرید مواد غذایی فله ای و مواد لبنی غیر پاستوریزه
از قبیل دوغ، ماست، کره، سرشیر خودداری کنید. در صورت استفاده از سبزی ها و میوه
ها به صورت خام، مراحل سالم سازی شامل شستشوی اولیه، انگل زدایی با مایع ظرفشویی ،
میکروب زدایی با مواد ضد عفونی کننده و مجاز و در آخر شستشوی نهایی رعایت شود.
هنگام خرید مواد غذایی بسته بندی شده به مجوز وزارت بهداشت، تاریخ تولید، تاریخ
انقضاء توجه کنید. از آشامیدن آب سرد در شروع افطار خودداری کنید . وسط غذا آب
زیاد نیاشامید یک ساعت بعد از افطار و نیم ساعت قبل از سحر آب کافی بیاشامید.
8 – از مصرف تنقلات زیاد خودداری کنید. برنامه
غذایی خود را در طول ماه مبارک رمضان زیاد تغییر ندهید و غذاهایی که برای شما
ایجاد ناراحتی می کند مصرف نکنید.
9 – سیگار و مواد مخدر یک آفت جهانی و دشمن سلامتی
شما و سبب آزار رساندن به هم نشینان و مردم است ماه مبارک رمضان فرصت عالی برای
ترک این عادت زیانبخش و آزار دهنده است.
10 – روغن های مایع به دلیل داشتن اسید چرب غیر
اشباع برای مصرف، بهتر از روغن های جامد هستند.برای سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ
کردنی استفاده کنید؛ روغن زیتون بهترین روغن هاست. برای
مواد غذایی داغ مانند چای و قهوه ظروف یکبار مصرف پلیمری مناسب نیست . این ظروف منشا نفتی دارند به علت اینکه
در مواد غذایی گرم، چربی دار، مواد ترشی و اسیدی حل می شوند بیماری زا و سرطان
زاست .
استفاده طولانی مدت از بطری های یکبار مصرف حتی برای آب
توصیه نمی شود.